Lego har producerat leksaker sedan 1930-talet och gjort klossleksaker och byggsatser så länge jag kan minnas. Sedan 2009 har Lego ett flerårigt avtal med Disney som innebär att man har exklusiv rätt att göra byggsatser av alla stora Disney och Pixar produktioner som till exempel Prince Of Persia, Cars och Toy Story. Lego får draghjälp med sin försäljning och kan således bygga produktlinjer på redan välkända varumärken och Disney når målgrupper via nya kanaler och tjänar pengar på att licensera sin sina filmkaraktärer till leksaksindustrin.

Spel som marknadsföring

Lego satsar även på att marknadsföra sig och sina produkter via flashspel på nätet. USA baserade byrån (närmare bestämt Dallas, Texas) Blockdot skapar spel inom genren reklamspel som syftar till att marknadsföra ett företags produkter och varumärke. Byrån har skapat flera virala lego spel har fått stor spridning eftersom webmasters som driver spelsajter fritt får lägga upp spelen på sin webbplats. De här spelen kan utan problem ha miljontals spelare som spelar spelen kommande år efter lanseringen. Bara spelet Lego Galaxy City Getaway har på Blockdots egen webbplats Kewlbox.com haft 1.6 miljoner spelare sedan augusti 2010. Spelet finns på hundratals kanske tusentals webbplatser så det är enkelt att räkna ut att bra spel får en enorm spridning och hjälper företag som Lego att sprida sitt varumärke.

Skärmdump Lego Crosstown CrazeSkärmdump från spelet Lego Crosstown Craze.

I Legos falls syftar spelen till att marknadsföra olika produktlinjer som företaget har. Även om det är några år sedan så släppte företaget 2008 spelet Lego Crosstown Craze på nätet för att promota lanseringen av produkten Lego Tiny Turbos. I spelet kör spelaren fartfyllda Lego fordon. Spelet har länkar till Legos hemsida, men med tanke på att det är ett viralt spel har man helt missat att länka själva produktlinjen.

Andra spel som Lego och Blockdot har producerat är Lego Galaxy City Getaway, Lego Cross Town Craze och Lava Show Down för att nämna ett par.

Du kan spela de här legospelen och andra här.