Jag har legat etta på Färskpressad med en av mina rebusar på min startportal Internetlänkar sedan igår eftermiddag/kväll fram tills skrivande stund.

Faktum är att jag sedan igår har legat både etta och tvåa. Resultatet är dessvärre dyster läsning. Totalt har det gett blott 14 klick och då kommer bara drygt hälften från förstasidan på Färskpressad. I övrigt vet jag att minst en blogg har skrivit om reklamrebusen (wohooo).

Färskpressad

Rubriken på ettan lyder: Hur bra är du på reklamslogans? och tar besökare till ett egetproducerat url-test baserat på reklamslogans.
http://www.internetlankar.se/spel/3rebus/skrivhar.htm

Rubriken på tvåan lyder: Hur smart är du? och även den länken tar besökararen till ett url-test. Den här gången ska man med hjälp av en ledtråd lista ut vad nästa url-sida heter.
http://www.internetlankar.se/spel/nyrebus/1.htm

För ett par veckor sedan skrev jag ett inlägg att dessa sajter är ett bra sett att få fler besökare till din hemsida. Det verkar dock som vi får vänta ett tag innan de slår igenom i Sverige. Förvänta dig inga under av att hamna högt upp på svenska sociala nätverkssidor – i nuläget. Jag tror att de flesta som använder dessa tjänster är hemsidesägare själva, i syftet att driva trafik till sina hemsidor.

När fler och fler, vanliga nöjessurfare, upptäcker tjusningen med dessa nyhetssidor kan vi nog dra mer nytta av dem. Engelska social nätverksidor som digg.com kan ge enskilda sidor 10 000-tals besökare på bara ett par timmar. Alltså långt mer än f j o r j t o n klick.

Ta hjälp av bloggar och forum –
få 50 000 besökare över två månader

I dagsläget är det mycket effektivare att ta hjälp av bloggar och forum för att i mitt fall, snabbt få ut en rolig rebus. Ok, jag vet att bra innehåll sprider sig självt men det skadar ju inte att påskynda processen.

När Karolina Lassbo första gången skrev om mina rebusar genererade det cirka 1 500 – 2 000 besökare under en dag, och 24 timmar senare fanns min första rebus på långt fler än 100 svenska bloggar.

Därutöver så postade jag själv en länk till rebusen på webforum.nu och rebusen hade även postas av en användare här på hamsterpaj.net, något som gav ytterligare några tusentals besökare. Därutöver länkades mina rebusar, av oberoende personer, på ytterligare ett tiotal forum däribland familjeliv.se, alltforforaldrar.se, flashback.info, fragbite.com och stylesearch.se.

Effekten blev att jag fick drygt 50 000 besökare (!) på två månader och hundratals värdefulla inlänkar till portalen.

Rebus statistik 1 månad efter lanseringen
Ett effektivt länkbete! Rebusen lanserades andra veckan i september 2006 
och fick på 1 månad 31 154 besökare genom olika kanaler på Internet.
Ytterligare 1 månad senare hade rebusen haft drygt 50 000 besökare. 

Sammanfattning – tre konkreta tips

Du behöver såklart ett väldigt bra länkbete. Det kan till exempel vara en kritisk artikel, en nyhet som har stort allmänintresse eller varför inte ett egetproducerat spel. Därefter kan du:

– Posta nyheten på lämpligt forum. Ex hamsperpaj.net, webforum.nu, familjeliv.se, alltforforaldrar.se, flashback.info, fragbite.com, stylesearch.se etc
– Ge ensamrätt på nyheten till en stor bloggarare. Har du själv mycket trafik postar du den såklart på din egen blogg. Om bloggaren främst skriver på kvällen är det en fördel om inlägget görs sist på kvällen. Det ligger då etta under hela dagen och om du har tur fram tills nästa kväll.
– Bjud gärna bloggaren på en gentjänst. Jag postade till exempel alltid en länk tillbaka till Karolina Lassbo från mina rebusar samt en länk till en insamlingssida till förmån för cancer som hon drev.

Det finns såklart mängder av andra kanaler att använda. Jag tyckte det var intressant att endast beskriva hur jag gick till väga.

Glöm inte bort att detta är ett samarbete med två vinnare. Hon fick en intressant nyhet (inlägget gavs snabbt över 100 kommentarer från vilsna rebuslösare) och min sida fick mycket trafik och inlänkar. Flera av de 100-tals bloggare som också skrev om rebusen refererade och länkade till Lassbos blogg, vilket gav henne värdefulla inlänkar.

Att bara tänka på sig själv är ingen bra lösning om du vill bygga trafik till din hemsida. Se till att du hjälper den som hjälper dig. Det kan ge 50 000 besökare! Lycka till!