Sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering handlar om att optimera din webbsida för att ranka så bra som möjligt i sökmotorerna – läs Google – den enda sökmotor som kan leverera ordentligt med trafik till din webbplats. Jag kan hjälpa dig att ranka på viktiga sökord och därmed nå ut till fler potentiella kunder som letar efter din vara eller tjänst på nätet.

Lokal sökmotoroptimering

90% av svenska folket har tillgång till Internet hemma och Google är det första stället för en stor del av dessa när de ska ut på nätet och leta information. Förr letade vi i Gula Sidorna efter ett företag, idag letar vi på Google. De företag som rankar högt upp på Google på relevanta sökord syns dagligen på ett effektivt sätt för sin målgrupp.

Google använder många variabler för att bestämma hur webbplatser ska ranka. Genom att ta hänsyn till de här faktorer kan du få din lokala webbplats att ranka högre. I de lokala sökresultaten är konkurrensen mindre vilket ger bättre förutsättningar för att nå högre positioner på sökord som dina framtida kunder använder.

Ranka lokalt på Google - Exempel frisör Jönköping

Bilden visar ett exempel på lokal ranking för order “Frisör Jönköping”

Ett exempel

I lokal sökmotoroptimering tar vi fram en lista på ord som användarna söker på i sökmotorerna. Vi kan som exempel ta “frisör Jönköping”. I Google sökordsplanerare kan vi se “det genomsnittliga antalet gånger någon har sökt efter exakt det här sökordet under en månad”. Här följer lite sökningar kring order och relaterade ord.

Sökord och sökvolym per månad på Google

frisör Jönköping 880

hårförlängning jönköping 110

drop in frisör jönköping 50

frisör jönköping drop in 50

frisör i jönköping 50

billig frisör jönköping 50

löshår jönköping 40

frisörsalong jönköping 30

salong jönköping 30

Vi kan också se att enskilda salonger i Jönköping är eftersökta på nätet:

klippsalongen jönköping 320

klippcenter jönköping 210

hårfixarna jönköping 170

kalufsmakarn jönköping 50

Hur använder vi den här informationen?

Eftersom vi vet vad folk säker efter optimerar vi din webbplats efter de här sökorden. Förutsättningen är så klart att man tillhandahåller de här tjänsterna. Det handlar inte om att spamma ner undersidor med de här orden utan att vara medveten om vilka som är sökorden är som man vill ranka på och ta det i beaktande när man bygger eller utvecklar webbplatsen. Det här går att applicera på vilka sökord som helst, det här vara bara ett lokalt exempel.

Hur syns jag i Google för mitt lokala företag?

Du ska först och främst bygga en användbar webbplats för dina kunder med bra innehåll som ger kunden den informationen de behöver. Bygg en sida kring din verksamhet och gör gärna en undersida för varje sorts vara/tjänst som du tillhandahåller utan att det blir för plottrigt. Har du flera närbesläktade tjänster kan du med fördel lägga in dem på samma undersida för så bra användarvänlighet som möjligt.

Moz.com sammanställer årligen en lista över vad ledande sökmotorexperter anser vara de främsta rankingsignalerna för lokal sökmotoroptimering liksom faktorer som kan skada din ranking. Resultatet är en lista med 50 faktorer som bedöms påverka den lokala rankingen på Google allra mest ner i en fallande skala till faktorer som har mindre påverkan. Man listar också generella rankingfaktorer där inte oväntat on-pagefaktorer samt länkfaktorer ges störst vikt. Här finns en bra generell lista 200 faktorer som påverkar din googleranking, många av dem är erkänt välkända och ger en bra grund att utgå ifrån.

Mejla gärna en rad om du vill ha hjälp att synas bättre på Google eller slå en signal på 0736-963858.

Till småföretagare som klarar sig på lite mindre webbplatser så erbjuder jag billiga hemsidor till ett fast pris via sajten billighemsidaforetag.se